Aardappelpuree met zuurvlees

Wil je echte Hollandse kost op tafel zetten? Dan kun je kiezen voor aardappelpuree met zuurvlees. Dit Hollandse feestmaal is afkomstig uit het Zuiden van ons land en is echt krachtvoer. Vooral tijdens de koude dagen. Maar wat is het en hoe kun je het klaarmaken? Op die vraag gaan wij antwoord geven. We nemen je mee op reis in de wereld van zuurvlees en geven je een recept zodat je direct van start kunt gaan in de keuken! Naast een recept voor zuurvlees geven we nog een bonustip aan je mee om het gerecht extra speciaal te maken.

De geschiedenis van zuurvlees

Het lekkere verhaal van zuurvlees begint altijd bij een goed zuurvlees recept. En een goed recept begint bij de basis, want wat heb je nodig? Je moet in ieder geval een kilo riblappen, azijn, peperkoek en rinse appelstroop in huis hebben. Zoals je leest is het een vrij simpele ingrediëntenlijst. Dat is ook niet zo gek, want de oude Romeinen maakten al zuurvlees op hun eigen manier. Die manier is echter niet heel anders dan hoe we het tegenwoordig maken. Wil je liever stroganoff saus proberen? De basis hiervoor leggen we je verderop in de blog uit.

Historici zijn het erover eens dat de Romeinse keizer Julius Caesar tijdens zijn veroveringstocht door Europa speciaal vlees meenam. Vlees dat was ingelegd in azijn en wijn. Dit speciale vlees werd meegenomen in grote kruiken en bereikte zo ook de noordelijke delen van Europa. Het zou veel weg hebben van wat wij tegenwoordig ‘zuurvlees’ noemen. In oude Romeinse kookboeken schrijft men ook over de ingrediënten die nodig zijn om het te maken. We kunnen dus wel zeggen dat zuurvlees een enorme historie kent, voor zo’n simpel gerecht.

Varianten van het vlees zijn ook te vinden in Duitsland onder de naam ‘Sauerbraten’. Er zit echter wel verschil tussen de Limburgse en Duitse variant. Limburgers gebruiken namelijk peperkoek om de saus dikker te maken en te laten binden, waar men in Keulen zogenaamde Lebkuchen gebruikt. In Aken gebruikt men dan weer Aachener Printen om hetzelfde te bereiken. De Limburgse variant is vaak ook iets zuurder, omdat er rinse appelstroop aan wordt toegevoegd voor een lichtzure smaak.

Probeer riblappen met stroganoff saus

Het kan zijn dat zuurvlees niet helemaal je ding is. Sterker nog, veel mensen vinden het niet hun favoriete maal. Als dat voor jou ook van toepassing is, probeer dan eens riblappen met stroganoff saus. De basis ingrediënten zijn dikwijls hetzelfde, maar deze saus heeft meer pit en geeft je echt dat fijne, warme gevoel van binnen tijdens koude dagen. Van origine komt het uit de Russische keuken en is het vernoemd naar een Russische adellijke familie. Graaf Stroganoff stond aan het hoofd van deze familie en was enorm fan van dit gerecht.

Hij schijnt het tijdens een bezoek aan zijn jachthut bedacht te hebben om warm te blijven tijdens de harde Russische winter. Het is dan ook echt een feestmaal voor Bourgondiërs die graag hun maag vol willen hebben met heus krachtvoer. Wij vinden het echt een gerecht wat je genoeg energie en pit geeft om de koudste avonden te trotseren. En dat zal Graaf Stroganoff ook gedacht hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *